Skip to main content
Snel leverbaar
Grootste assortiment van de Benelux
Per pin of contant betalen bij aflevering mogelijk

Stappenplan voor het aanleggen van een vlonderterras

20 augustus 2024

Een vlonderterras aanleggen lijkt enorm ingewikkeld, maar met de juiste begeleiding is het voor veel mensen toch goed te doen. Oké, eerlijk is eerlijk: een beetje handig moet je wèl zijn, anders kun je beter hulp zoeken. Zo moet je niet bang zijn om een (decoupeer- of cirkel)zaag te hanteren of een schroefboormachine te gebruiken. Maar normaal gesproken kun je composieten vlonderplanken – of terrasplanken, we gebruiken die woorden soms wel eens door elkaar, maar ze betekenen hetzelfde – uitstekend zelf leggen.
Daarvoor zijn wel wat hulpinstructies nodig, want onze duurzame composieten vlonderplanken hebben ten opzichte van houten planken een paar bijzondere montage-eisen. Het is erg belangrijk dat je je houdt aan die montage-eisen, zoals bijvoorbeeld de afstand tussen de onderbalken; die kan verschillen tussen bijvoorbeeld massieve of holkamer vlonderplanken.
Natuurlijk heeft WoodComposiet hiervoor al langer een stappenplan in haar webwinkel staan, die simpel te downloaden is; in deze blog maken wij u daar nogmaals attent op en geven hieronder een nog kortere versie.

10-stappenplan berekening materialen vlonderplanken

1. Kies vlonderplank
Kies eerst een kleur, daarna een profiel dat uw interesse heeft.

2. Kies legrichting
Voor het beeld, maar ook inkooptechnisch is het belangrijk om nu te bepalen of u de terrasplanken in de lengte of in de breedte wil gaan leggen.

3. Wildverband (banenverband)
Beslis of er al of niet in banenverband (ook wel wildverband genoemd) gelegd moet gaan worden. Uitleg hierover staat onder andere in de montage-instructies voor vlonderplanken).

4. Bereken vlonderplankrijen
Meet de lengte-breedte en volg de instructies, zoals in het originele stappenplan aangegeven.

5. Verdeel onderstel in “onderbalkvakken”
Hou bij het berekenen van het aantal onderbalken rekening met maximale afstanden volgens specificaties vlonderplank.

6. Bereken aantal onderbalken
Onthou als vuistregel: beter te veel dan te weinig onderbalken geplaatst.

7. Bereken aantal koppelstukken voor onderbalken
Vooral bij het algemeen geadviseerde gebruik van aluminium onderbalken. Deze onderbalken kunt u zo lang maken als u wenst.

8. Bereken aantal start- en/of eindclips
Deze zijn nodig om de eerste en de laatste vlonderplank netjes vast te leggen. In de montage-instructies kunt u nog wel enkele alternatieven vinden voor de eindclips, omdat u daar soms niet goed bij kunt komen, doordat de laatste vlonderplanken bijvoorbeeld tegen een muur aan liggen.

9. Bereken aantal clips
Het aantal benodigde clips is uiterst simpel te berekenen (aantal onderbalken x aantal naadjes tussen de vlonderplanken), maar ook hier wordt geadviseerd een aantal meer te bestellen i.v.m. breek en dergelijke.

10. Bereken aantal rubberen balkendragers
Balkendragers zijn natuurlijk alleen nodig als u uw terras dient te verhogen. Zo niet, dan kunt u deze stap vergeten.

 

Afijn, uit bovenstaand blijkt, dat het leggen van vlonderplanken niet moeilijk hoeft te zijn, maar helaas dient er toch wat voorbereiding te gebeuren: voornamelijk lezen van handleidingen. Zo wordt dringend geadviseerd om de montage-instructies voor vlonderplanken goed door te lezen. Deze kunt u terugvinden in de sectie “Montage-instructies“. Hier worden alle door WoodComposiet aangeboden instructies voor diverse vlonderplanken aangeboden. Lezing van de “Montage-instructies vlonderplanken universeel – voor ALLE vlonderplanken” geeft vaak al meer dan genoeg handvatten om “de handschoen op te nemen”.

Wij denken dat wij u hiermee toch weer beetje zelfverzekerder hebben gemaakt: gewoon doen, die nieuwe vlonder zelf leggen!

Filter

Filter zoekresultaten